Intervija ar Sorokinu, U18 izlases galveno treneri un LHF treneru padomes priekšsēdētāju

Oļegs Sorokins ir bijušais latviešu hokejists, kurš ir piedalījies Olimpisko spēļu turnīrā, kā arī septiņas reizes piedalījies pasaules čempionātā Latvijas hokeja izlases sastāvā. Pēc hokeja karjeras beigām kļuvis par hokeja treneri un televīzijas analītiķi. Šobrīd Oļegs ir HS Rīga treneris, Latvijas U18 izlases galvenais treneris un LHF treneru padomes priekšsēdētājs. Lai noskaidrotu viņa viedokli par dažādiem, ar Latvijas hokeju saistītiem, jautājumiem, tika veikta intervija.

- Kā tiek regulēta vai atļauta jaunāku spēlētāju dalība vecākā grupā Latvijas Bērnu un Jaunatnes čempionātā hokejā un arī JAHL? Kādi ir kritēriji?

Sākotnēji tiek apskatīts potenciālā spēlētāja augums un svars, kas ir svarīgi, jo, piemēram, JAHL drīkst spēlēt arī spēlētāji, kuri ir vecāki par 20 gadiem. Tas nozīmē, ka spēka spēle ir daudz bīstamāka jaunajiem sportistiem. Noteikti tiek uzrunāts ar šī spēlētāja treneris. Ar viņiem tiek apsriesta hokejista gatavības stāvoklis, fiziskās īpašības, kā arī mentālās un taktiskās prasmes. Protams, notiek sarunas arī ar pašu spēlētāju un vecākiem.

- U11 šosezon gaidāma spēle šķērsām laukumam. Kāpēc šādas izmaiņas un ko tas dos jaunajiem hokejistiem?

Šāds lēmums pagaidām ir kā eksperiments. Ja šis variants vainagosies panākumiem, paliks arī nākotnē. Trīs uz trīs formāts ļautu jaunajiem hokejistiem pierast pie lielākiem ātrumiem, kā arī uzlabotu spēlētāju reakciju.

- Kāda ir Treneru padomes funkcija un kādi jautājumi tiek risināti?

- Treneru padomes galvenā funkcija ir strādāt pie hokeja attīstības Latvijā, kā arī savā starpā apmainīties ar pieredzi, lai uzlabotu citu treneru darbu. Konkrētus jautājumus ir grūti nosaukt.

- Kādas būtu turpmākās darbības LHF, lai veicinātu treneru kvalifikācijas paaugstināšanu?

- Noteikti tiks piesaistīti pieredzēm bagāti treneri, kas ir strādājuši ar dažādām komandām. Šādā veidā pilnveidojot hokeja kvalitāti Latvijā. Kā vēl viena lieta, kas ļautu uzlabot kvalitāti Latvijas hokejā, - būtu profesionālu hokejistu piesaiste treneriem, kuri padalītos ar savu spēļu pieredzi, kā arī varētu no savas puses dot dziļākus domu graudus, kas iepreikš nebija pielietoti.

- Vai spēlēšana HS Rīga garantē arī spēlēšanu Latvijas U18 izlasē?

Šis jautājums izskan bieži. Ja pēc manas atbildes cilvēki pasmaidīs un nodomās pretējo, tad, lai paši dzīvo ar šo domu. Noteikti tā nav! Neatkarīgi, kuras komandas spēlētājs esi, ja spēlētājs ir prasmīgs, tad viņam iespēja tiks dota.

- U18 izlases gatavošanās plāns un mērķi šajā sezonā?

Plāns ir strādāt pie progresa, attīstīt jaunos hokejistus nākotnei. Mērķis noteikti būtu pacīnīties par augstākām vietām turnīra tabulā, nevis par noturēšanos grupā. Tomēr, neskatoties uz to, pats galvenais mērķis ir spēlētāju progress.