Latvijas izlase lieliski cīnās, taču mača izskaņā piekāpjas Šveicei

Pasaules hokeja čempionāta otrajā mačā Latvijas izlase spraigā cīņā ar 1:3 piekāpās vicečempioniem Šveices hokejistiem, kas izšķirošo pārsvaru panāca pašās spēles beigās.

Latvijas izlases vārtu drošība šoreiz tika uzticēta Šveices speciālistam Elvim Merzļikinam, bet vārtsargu maiņa bija notikusi arī sāncenšu nometnē – pret Itāliju sauso maču aizvadījušā Reta Berras nebija pat rezervē, bet vārtos stājās Leonardo Dženoni.

Abas komandas maču iesāka aktīvi, nekautrējoties spēlēt arī dziļi sāncenšu aizsardzības zonā un jau pirmo trīs minūšu laikā apmainījās nepatīkamiem metieniem. Sestās minūtes ievadā Merzļikinam bija jāatvaira metiens no tuvas distances, pēc kura ripa nokrita tieši pie vārtsarga kājām, bet komandas biedri paguva notīrīt vārtu priekšu. Vēl pēc brīža Elvis tikai pēdējā brīdī prata skart ripu pēc tāla metiena caur burzmu un tā slīdēja garām vārtiem.

Ar savu ofensīvu atbildēja arī Latvija, pat vairākas reizes apdraudot sāncenšu vārtus, tomēr precīzi darbojās arī Dženoni. Trešdaļas 12. minūtē caur spēlētāju burzmu ripu vārtos no tuvas distances mēģināja dabūt Rūdolfs Balcers, taču Šveiciešus glāba vārtsargs. Tikai pāris minūtes vēlāk Latvija nonāca mazākumā – grūstīšanās pie Šveices vārtiem tiesneši saskatīja pārāk lielu agresivitāti Teodora Bļugera izpildījumā un nosūtīja viņu uz norādīto soliņa.

Merzļikinam un Latvijas aizsardzībai darba šajās divās minūtēs netrūka, sevišķi nepatīkams bija Gaitana Hāsa uzbrukums no tuvas distances, tomēr atklāt rezultātu sāncenšiem mūsējie neļāva. Tūlīt pat Dženoni meistarību, pēc īsa reida metot ar nūjas neērto pusi, pārbaudīja Balcers, bet šveiciešu vārtsargs paguva sakļaut kājsargu un atsist ripu. Divarpus minūtes līdz trešdaļas beigām Šveice ar agresīvu cīņu atguva ripu Latvijas aizsardzības zonā, tūlīt pat arī noorganizēja momentu, bet Andresa Ambīla mēģinājumi gūt vārtos no tuvas distances kopīgiem spēkiem tika apturēti. Pēc azartiskas cīņas visu 20 minūšu garumā uz tablo joprojām bija 0:0.

Otrā trešdaļa sākās ar Šveices aktīvu darbošanos uzbrukuma zonā un noraidījumu – par sāpīgu spēka paņēmienu atriebties gribēja Kevins Fiala, par to saņemot divu minūšu noraidījumu par grūdienu ar nūju. Vairākumā labākā iespēja bija Mikam Indrašim, kura mesto ripu Dženoni atvairīja ar plecu. Spēlējot vienādos sastāvos, šveicieši tūlīt pat izveidoja bīstamu momentu, bet vēl pēc kāda laika tika pie sava otrā vairākuma, divas minūtes par klupināšanu nopelnot Ralfam Freibergam. Pirmā pusotra minūtē mazākumā vairāk tika aizvadītā viduszonā un sāncenšu laukuma pusē, turklāt Emīls Ģēģeris tika pie labas metiena pozīcijas un lika strādāt Dženonem.

Vairākumā izskaņā karsti bija arī Merzļikina vārtu tuvumā, bet, jau spēlējot vienādos sastāvos, Hāss bija tuvu tam, lai ievirzītu ripu vārtu stūrī. Latvijai tikt galā ar Šveices ātrumiem bija arvien grūtāk un trešdaļas beigu daļā vadzis lūza. Merzļikins, tālu izejot no vārtiem, tika galā ar Filipa Kurašova metienu, bet pie vārtiem neviens nespēja patraucēt Gregorijam Hofmanam pielabot atlēkušo ripu.

Latvija tūlīt pat atbildēja ar vētrainu uzbrukumu, kas beidzās ar šveiciešu vārtu izgrūstīšanu un Latvijas otro vairākumu. Tajā Latvijai bija nepieciešamas tikai 13 sekundes, lai Miks Indrašis pēc Balcera piespēles šautu ripu tālajā vārtu stūrī. Tūlīt pat sekoja vēl viens vairākums, kurā Latvija arī uzbruka daudz, taču vēlreiz pārspēt Dženoni nespēja.

Otrajā trešdaļā diemžēl tas vēl nebija viss. Mēģinot apspēlēt sāncensi un iziet pret vārtsargu, Indrašis ar nūju trāpīja pa sāncenša seju, par ko nopelnīja 2+2 minūtes, turklāt tikai vēl pēc 36 sekundēm nelaimes gadījums piemeklēja arī Lauri Dārziņu, kurš, metot ripu laukā no zonas izmeta to ārā arī no laukuma, arī nopelnot noraidījumu.

Latvija izturēja līdz trešdaļas beigām, bet trešā sākumā nodzēsa gan divu, gan viena vīra deficītu līdz galam – momenti, kurus izveidoja šveicieši tika likvidēti Merzļikina un visas kompānijas pūlēm. Vienādos sastāvos uzbrukumi vēlās no vieniem vārtiem uz otriem, un, lai arī vairāk darba joprojām bija Elvim, arī Leonardo pretējā cietoksnī atslābināties netika ļauts. Trešdaļas vidū Latvija tika pie vēl viena vairākuma, taču šoreiz vairāk cīnījās par iespēju nostāties zonā, nevis apdraudēja sāncenšu vārtus.

Trešdaļas turpinājumā Latvija vēl divas reizes pēc kārtas spēlēja skaitliskajā vairākumā, apšaudīja Dženoni vārtus un bija arī tuvu vārtu guvumam, taču pielikt punktu uzbrukumiem nekā nepadevās. Toties trīsarpus minūtes līdz pamatlaika beigām tas izdevās šveiciešiem – zaudēts iemeties savā aizsardzības zonā turpinājās ar vairākiem metieniem pa vārtiem un beidzās ar Niko Hišīra precīzo raidījumu. Latvijas treneri pieprasīja tiesnešiem skatīties video, taču nekādi pārkāpumi šveiciešu darbībās netika saskatīti un vārtu guvums palika spēkā – 1:2…

Latvija cīnījās līdz pēdējam, pusotru minūti līdz mača beigām sūtīja laukumā sesto vīru, uzbruka draudīgi, taču izraut neizšķirtu nespēja, toties Simons Mozers no asa leņķa trāpīja tukšos vārtos – 1:3.

Pasaules čempionāts, B grupa, 12. maijs

Latvija - Šveice 1:3
Vārti: 33:44 Hofmans (Kuraševs, Martčini) 0:1, 34:15 Indrašis (Balcers vair.) 1:1, 56:21 Hiširs (Praplāns, Josi) 1:2, 59:19 Mozers tukšos 1:3

Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Elvis Merzļikins (Kristers Gudļevskis)
1. maiņa: Guntis Galviņš - Oskars Cibuļskis; Lauris Dārziņš - Teodors Bļugers - Miks Indrašis
2. maiņa: Ralfs Freibergs - Kristaps Sotnieks; Ronalds Ķēniņš - Rodrigo Ābols - Rūdolfs Balcers
3. maiņa: Artūrs Kulda - Uvis Balinskis; Roberts Bukarts - Gints Meija - Rihards Bukarts
4. maiņa: Kristaps Zīle; Rihards Marenis - Emīls Ģēģeris - Oskars Batņa - Mārtiņš Dzierkals

B grupa

V. Komanda Sp. U UP ZP Z Vārti P
1. Čehija 2 2 0 0 0 12:4 6
2. Krievija 2 2 0 0 0 10:2 6
3. Šveice 2 2 0 0 0 12:1 6
4. Zviedrija 2 1 0 0 1 10:5 3
5. Latvija 2 1 0 0 1 6:5 3
6. Norvēģija 2 0 0 0 2 4:12 0
7. Austrija 2 0 0 0 2 2:10 0
8. Itālija 2 0 0 0 1 0:17 0

Pasaules čempionāts, 12. maijs

Laiks Spēle Rezultāts
13:15 Krievija - Austrija 5:0
  ASV - Francija 7:1
17:15 Dānija - Vācija 1:2
  Itālija - Zviedrija 0:8
21:15 Lielbritānija - Kanāda 0:8
  Latvija - Šveice 1:3

 

Avots: Sportacentrs.com

Sadarbības partneri