Hārtlijs: "Progresējam kā komanda, un man patīk tas, ko redzu"

Foto: Mārtiņš Aiše

Gatavojoties 2017. gada pasaules čempionātam hokejā, Latvijas valstsvienība aizvadījusi trīs treniņu nedēļas, un galvenais treneris Bobs Hārtlijs ir apmierināts ar spēlētāju attieksmi un progresu. Tomēr viņš apzinās, ka objektīvāku ainu ļaus ieraudzīt pirmās pārbaudes spēles, kas paredzētas nākamās nedēļas nogalē.

Katras nedēļas beigās Latvijas izlase sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu spēlētājam, kurš sevi nodemonstrējis no labākās puses, pasniedz īpašu ķiveri, un šodien pie balvas tika 20 gadus vecais uzbrucējs Frenks Razgals. "Katru nedēļu atgādinām spēlētājiem, ka balvu nepasniedz par talantu, bet gan par ieguldīto darbu. Gribam atalgot īstus profesionāļus, kuriem ir pareizā attieksme un kuri iegulda smagu darbu," stāstīja Bobs Hārtlijs, Latvijas izlases galvenais treneris.

"Pirmajās nedēļās pie ķiveres tika divi veterāni [Georgijs Pujacs un Gints Meija], bet šonedēļ balsis savāca Frenks. Un balso visi – sākot ar dakteri un ekipējuma menedžeri, beidzot ar masieri," turpināja kanādietis. "Gatavojot izlasi pasaules čempionātam, gribam iepazīstināt jaunos hokejistus ar atmosfēru. Emīlam Ģēģerim ir 17 gadi, Paulam Svaram – 18. Gribam parādīt, ka viņi var spēlēt izlasē. Domāju, ka tā kalpo kā papildus motivācija. Esmu lepns par Frenka parādīto sniegumu šajā nedēļā."

"Progresējam kā komanda, un man patīk tas, ko redzu. Arī jaunie spēlētāji ir atstājuši labu iespaidu. Pārbaudes spēles pret Krieviju būs pirmais īstais tests, tad redzēsim, kas jāpielabo, ko darām labi un ko ne. Hokejs ir spēle, kurā neizbēgami būs kļūdas, un mēs mēģinām panākt, lai puiši strādātu kopā un lai viņi saprastu, ko cenšamies izdarīt," sacīja Hārtlijs.

"Redzējāt, ka treniņa sākumā strādājām pie vairākuma, bet beigās pievērsām uzmanību sniegumam pieci pret pieciem. Man patika tas, ko redzēju. Ir sastādīts plāns katrai dienai, taču reizēm atgriežamies pie tā, ko reiz iemācījāmies. Hokejā ir nepieciešama atkārtošana, atkārtošana un vēlreiz atkārtošana. Tādā veidā būs labāks izpildījums," teica pieredzējušais speciālists, kurš atklāja, ka nākamajā nedēļā tiks pievērsta lielāka uzmanība vairākumam pieci pret trim, kā arī spēlei četratā pret četriem.

Liela uzmanība tiek pievērsta video analīzei, un Hārtlijs norādīja, ka komanda skatījusies mačus gan no Nacionālās, gan no Kontinentālās hokeja līgas. "Strādājam gan kā komanda, gan arī individuāli ar spēlētājiem. Video ir labākais palīgs, lai mācītos un progresētu," teica treneris. Viņš atklāja, ka katru dienu komanda skatās citu spēles elementu – vairākumu, mazākumu, iemetienus, forčeku, aizsardzības zonu, uzbrukuma zonu.

"Lai cik arī nebūtu nodarbību un treniņu, kļūdas sekos. Visa dzīve ir pilna kļūdām. Neviens negrib kļūdīties, tomēr tā ir neizbēgama dzīves sastāvdaļa. Hokejs ir ātrs sporta veids, un brīdī, kad tiek izdarīts spiediens, gadās sliktas piespēles un slikti lēmumi. Taču, ja ir pareizā attieksme un tiek ieguldīts darbs, nākamajā reizē būs labāk," atzina 56 gadus vecais Hārtlijs.

"Ir iespēja pieturēt pieredzējušākus un vecākus spēlētājus, kuri droši vien neaizbrauks uz pasaules čempionātu, vai arī jaunos, kuri arī, iespējams, neaizbrauks. Taču viņi kļūs labāki, un varbūt pēc diviem trim gadiem tiks sastāvā. Svars, Kirils Galoha, Gatis Sprukts, Toms Andersons – tā viņiem ir laba skola. Viņi drīz būs meijas un dārziņi, nākamie Latvijas hokeja līderi. Ir svarīgi nodemonstrēt, kas ir nepieciešams, lai kļūtu par līderi," savu pozīciju pauda Hārtlijs.

"Nākamā nedēļa būs aizraujoša, jo visi apzināmies, ka tās beigās gaida pārbaudes spēles. Varēsim saprast, kur garajā ceļā atrodamies. Krievija ir laba komanda, viņiem ir labs sastāvs, jauni un talantīgi spēlētāji. Mums tas būs pārbaudījums," teica Hārtlijs, norādot, ka pārbaudīs pēc iespējas vairāk hokejistus, jo priekšā ir desmit mači. "Treniņi ir labi, bet pārbaudes spēles – pavisam kas cits," sacīja Latvijas izlases galvenais treneris.

Latvijas hokeja izlases kandidātu saraksts (24.03.2017.):

Vārtsargi – Jānis Kalniņš (Rīgas “Dinamo”), Gustavs Dāvis Grigals (HK “Rīga”), Ivars Punnenovs (Langnau “Tigers”, Šveice);

Aizsargi – Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Ralfs Freibergs, Jēkabs Rēdlihs, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi – Rīgas “Dinamo”), Artūrs Kulda (Helsinku “Jokerit”, Somija), Pauls Svars (HK “Rīga”);

Uzbrucēji – Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Kaspars Saulietis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs, Roberts Lipsbergs, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs, Georgs Golovkovs, Lauris Dārziņš (visi – Rīgas “Dinamo”), Gatis Sprukts, Kirils Galoha, Frenks Razgals, Emīls Ģēģeris (visi – HK “Rīga”), Toms Andersons (“Thurgau”, Šveice),  Filips Gundars Buncis (Džonstaunas “Tomahawks”, NAHL), Gatis Gricinskis (“Lustenau”, Austrija)

Sadarbībā ar Sportacentrs.com

Saistītie raksti

Sadarbības partneri